De ce avem așa puține cazuri?.. deocamdată...

by Timis Horea


Updated on: 2amt2.b3/17/2020o2020_vam3/17/2020i2_for58amt



Testați, testați, testați ...dar cu ce?

De ce avem așa puține cazuri?.. deocamdată

Haideți să vedem ce spune Președintele OMS:

"Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut un apel la toate țările să-și îmbunătățească la maxim programele de testare ”Avem un mesaj simplu către toate țările: testați, testați, testați.Toate țările trebuie să aibă capacitatea de a testa toate cazurile suspecte, ele nu pot lupta cu această pandemie legate la ochi”

România a testat 3.000 de cazuri. 2.000 doar la Balş. Cam 5% din totalul testelor sunt pozitive până acum.

Prima întrebare este cum de Bucureștiul a testat 2/3 din total teste pe România? Oare acolo se află toată populația sau toate testele sunt în București? Stim că oricum se fac toate la Balș dar am vrea să cunoaștem distribuția prelevării testelor la nivel național? Și asta însemnă că de aceea avem mai multe cazuri în București pentru că acolo au fost teste? Și nu avem același nr de cazuri in Romania pentru că nu au fost teste?...sunt câteva întrebări pertinente.

Altă întrebare este cum din total teste doar 5% sunt pozitive ? Oare testăm aiurea său cine testează nu cunoaște definiția de caz?? Sau suntem în marja de eroare internatională?

Trebuie să vedem și comparația cu Italia 60 mil loc, (43.000 teste), Israel la 8 mil populație ( 3500 teste) , Olanda 17 mil ( 6000 teste) și alte țări, să vedem în ce marjă de performanță medicală, randament ne încadrăm.

Conform cifrelor de mai sus nu stăm foarte rău. Trebuie să analizam si randamentul. Și aceste cifre le așteptăm? Daca are cineva le vreau si eu sa le analizez prin comparație. Avem un sistem performant? Trebuie să aflăm.

Cam aceste întrebări mă așteptam de la presă nu doar copy/paste la aceleași știri parcă am fi tâmpiți.

În acest moment, în ţară mai sunt ceva mai mult de 1.500 de teste. Alte 10.000 au fost cumpărate şi urmează să fie distribuite în cele şapte centre de testare din România. Cum? pe ce criteriu? Sunt sub supraveghere peste 14.845 de persoane.

Singurul test care este utilizat în toate ţările este cel de biologie moleculară, care durează câteva ore şi necesită personal calificat. Testele rapide nu se folosesc.

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a ajuns la aproape 170.000, peste 6.500 de oameni murind din cauza COVID-19, potrivit ultimei centralizări de pe platforma Arcgis. Potrivit acesteia, peste 77.000 de oameni s-au vindecat după ce au fost infectați cu Sars-Cov-2.